Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Makaron

makaronu świderki rurki 400 g
jajko 2 szt

Mięso

mięsa mielonego drobiowego 500 g
duże cebule 2 szt
czerwona papryka 1 szt
biała papryka 1 szt
przecieru pomidorowego 5 łyżek
czosnku 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
czerwona czubryca do smaku
olej do smażenia

Sos beszamelowy

mąki 2 łyżki
masła 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
5 łyżek tartego żółtego sera

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

1.Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.Przełożyć z
powrotem do garnka. Dodać jajka i wymieszać. Podzielić na 2 części.
2.Cebulę pokroić w piórka,podusić na oleju.Dodać wyciśnięty
czosnek,oczyszczone i pokrojone w cienkie paski papryki.Wszystko delikatnie
podusić. Dodać mięso mielone i dusić z warzywami. Pod koniec dodać
przecier pomidorowy,doprawić do smaku.Podzielić na 2 części.
3.Jedną część makaronu wyłożyć do naczynia żaroodpornego,na makaron
wyłożyć część mięsa.Ponownie wyłożyć makaron i mięso.
4.W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę, połączyć z masłem
tworząc zasmażkę. Dolać mleko, doprawić gałką,solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu,cały czas mieszając do momentu,aż sos będzie
gęsty.
5.Polać sosem wierzch zapiekanki. Posypać tartym serem.
6. Piec w temperaturze 180C przez około 30 minut (do momentu aż całość
będzie gorąca i ser się rozpuści).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 15.05.2015 10:27
Coś innego i bardzo smacznee , palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak