Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
powrotem do garnka. Dodać jajka i wymieszać. Podzielić na 2 części.
2.Cebulę pokroić w piórka,podusić na oleju.Dodać wyciśnięty
czosnek,oczyszczone i pokrojone w cienkie paski papryki.Wszystko delikatnie
podusić. Dodać mięso mielone i dusić z warzywami. Pod koniec dodać
przecier pomidorowy,doprawić do smaku.Podzielić na 2 części.
3.Jedną część makaronu wyłożyć do naczynia żaroodpornego,na makaron
wyłożyć część mięsa.Ponownie wyłożyć makaron i mięso.
4.W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę, połączyć z masłem
tworząc zasmażkę. Dolać mleko, doprawić gałką,solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu,cały czas mieszając do momentu,aż sos będzie
gęsty.
5.Polać sosem wierzch zapiekanki. Posypać tartym serem.
6. Piec w temperaturze 180C przez około 30 minut (do momentu aż całość
będzie gorąca i ser się rozpuści).