Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto tortownica o średnicy 26 cm.

mąka 600 gram
drożdże świeże 30 gram
mleko 150 ml.
cukier 60 gram
masło 100 gram
jaja 2 szt.
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka

Nadzienie

jagody 1.5 szkl.
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 3,2% 500 ml.
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Kruszonka

masło 100 gram
cukier 100 gram
mąka 150-200 gram

Porada

Jeżeli góra ciasta zacznie się mocno przypiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną na zewnątrz.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski. Dodać roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i jaja.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto
2
Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać w rondelku lub mikrofalówce. Dodać pokruszone drożdże, sól, łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki ( z miski z mąką ).
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia Rozczyn powinien podwoić swoją masę.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto
3
Rozczyn dodać do mąki. Wymieszać.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto
4
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk i miski.
Miskę podsypujemy mąką i umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do chwili, aż ciasto podwoi masę.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto
5
Przygotować jagody. Jeżeli mrożone to je odmrozić, przepłukać wodą i dokładnie odsączyć z soku. Następnie posypać łyżką cukru i skropić cytryną. Jeżeli świeże to tylko umyć i zasypać cukrem.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto
6
Przygotować budyń według opakowania z jedną łyżką cukru.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto
7
Wyrośnięte ciasto rozwałkować (nie za cienko).
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto
8
Na ciasto wyłożyć ciepły budyń ( nie cały ) na budyń jagody i zwinąć ciasto jak na roladę. Następnie zwinąć w ślimaka ( podsypać mąką) albo złożyć w kopertę, układając boki rolady do środka. Wyłożyć na tortownice wyłożoną pergaminem.
Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukry, masło mieszamy. Siekamy nożem, aż powstaną małe kuleczki lub ugniatamy palcami. Posypujemy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40 min.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Krok 8 - Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olencja_xD 10.02.2023 08:37
Wypróbowałam przepis i w mojej ocenie brakuje ok. 150ml mleka do samego ciasta (musiałam dolać). Musiałam również podnieść temperaturę i wydłużyć czas pieczenia, bo się nie dopiekło. Domyślam się, że to może kwestia samego piekarnika albo za dużo budyniu i owoców... Nie wiem. Ale w smaku ciasto dobre. Pozdrawiam
Ada-Gaba 27.10.2016 20:26
wygląda apetycznie
berys18 16.05.2015 19:55
bardzo apetyczne
Wiesława1 16.05.2015 16:21
pyszniutkie ciacho
MałaMi89 15.05.2015 22:33
Strasznie zachwycają mnie zdjęcia! Jadłabym choćby nie wiem która była godzina, nawet teraz :D
iziona 15.05.2015 20:57
Jeszcze troszkę i bedą takie owoce w lesie :)
Monika-twin 15.05.2015 16:48
pycha ciasto.
Michał2 15.05.2015 15:36
coś pięknego:)
mysza75 15.05.2015 15:32
jakie pyszne ciasto mniam
Zdzisław 15.05.2015 15:18
smaczne słodkości
VioletoweKucharzenie 15.05.2015 15:12
super ciacho!
Konczi 15.05.2015 13:32
wygląda bardzo apetycznie
Ewelina1991 15.05.2015 13:17
super ciasto
Skotka 15.05.2015 13:14
Musi być pyszne:)
gosia561 15.05.2015 12:35
wygląda super apetycznie
barbara11561 15.05.2015 12:16
Bardzo pyszne ciasto:)
Jowita Raś 15.05.2015 11:57
ale smaczne ciasto :)
Mniam 15.05.2015 11:34
Pyszne ciasto. Zjadłabym do kawy albo herbaty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak