Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z młodej kapusty

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 młoda mała główka
marchewka
pietruszka
por (biała część) 1/2 sztuka
cebula 1/2 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
koncentrat pomidorowy 200 gram
boczek wędzony 3 plastry
kiełbasa 200 gram
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
pieprz
sól
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z młodej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę pokroić, zalać w garnku wodą i ogrzewać do zagotowania. Odcedzić.
Krok 1 -  Kapuśniak z młodej kapusty            foto
2
Warzywa pokroić zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości.
Krok 2 -  Kapuśniak z młodej kapusty            foto
3
Wywar warzywny przelać do kapusty, uzupełnić wodą do pożądanej gęstości i gotować do miękkości kapusty.
Krok 3 -  Kapuśniak z młodej kapusty            foto
4
Boczek i kiełbasę pokroić w paski i usmażyć. Dodać do zupy bez tłuszczu.
Krok 4 -  Kapuśniak z młodej kapusty            foto
5
Dodać koncentrat pomidorowy.
Krok 5 -  Kapuśniak z młodej kapusty            foto
6
Do tłuszczu po smażeniu wędliny dodać masło i mąkę. Mieszając chwilkę smażyć i dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem posypać koperkiem.
Krok 6 -  Kapuśniak z młodej kapusty            foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 17.05.2015 20:30
Apetyczny. Uwielbiam takie zupki.
iskierka.ag 17.05.2015 20:02
Mmmmm z koperkiem to pyszotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak