Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kakao i makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY

białko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
aromat pomarańczowy kilka kropli
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

BISZKOPT MAKOWY

białko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
mak 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 750 ml
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 3 opakowania

DODATKOWO

kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kakao i makiem

Kroki postępowania

1
BISZKOPT MAKOWY: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Na mniejszych obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito do masy. Wymieszać łyżką.
Krok 1 - Ciasto z kakao i makiem foto
2
Dodać maku i aromatu zapachowego. Ponownie wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st.
Krok 2 - Ciasto z kakao i makiem foto
3
BISZKOPT KAKAOWY: przyrządzić tak samo jak biszkopt makowy, tylko zamieniając mak na kakao.
Krok 3 - Ciasto z kakao i makiem foto
4
MASA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietanę, dodać cukier puder i fixy. Całość ucierać jeszcze chwilę.
Krok 4 - Ciasto z kakao i makiem foto
5
Przełożyć biszkopty masą.
Krok 5 - Ciasto z kakao i makiem foto
6
Na wierzch wyłożyć trochę masy i posypać posypką cukierkową. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego.
Krok 6 - Ciasto z kakao i makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 18.05.2015 11:44
Deser pierwsza klasa.
Stenka 18.05.2015 11:36
smaczne ciasto z różnymi warstwami
Asik32 18.05.2015 11:35
ciekawe smaki biszkoptów:)
mysza75 18.05.2015 10:42
jakie fajne ciacho do kawy
Kuchareczekjeden 18.05.2015 10:21
Fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak