Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 650 gram
drożdże świeże 40 gram
cukier 100 gram
jogurt grecki 150 gram
twaróg 100 gram
mleko 140 ml
śmietana 3 łyżki
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy
olej 3 łyżki
sól

Nadzienie

masa makowa 1/3 puszki
białko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
aromat migdałowy 2 - 3 krople

Dodatkowo

żółtko jajek
mleko 2 łyżki
płatki migdałowe 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z makiem

Kroki postępowania

1
Drożdże, mleko i łyżkę cukru wymieszać i zostawić na 15 minut.
Krok 1 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
2
Jogurt, ser, jajko, śmietanę i resztę cukru zmiksować blenderem na gładką płynną masę i przelać do misy robota.
Krok 2 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
3
Dodać wyrośnięte drożdże, sól, połowę mąki i wymieszać. Dodać resztę mąki i olej. Wyrobić gładkie miękkie ciasto.
Krok 3 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
4
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
5
W między czasie ubić białko z łyżką cukru i wymieszać z masą makową. Dodać aromat i bułkę tartą dla zagęszczenia masy.
Krok 5 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
6
Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 - 16 części
Krok 6 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
7
Z każdej części wałkować prostokąt o wymiarach 14 / 20cm i smarować masą makową.
Krok 7 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
8
Zwinąć roladkę, spłaszczyć lekko i naciąć nożem na całej długości.
Krok 8 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
9
Zwinąć roladkę na kształt ślimaczka.
Krok 9 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
10
Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny do podrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Krok 10 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto
11
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 11 -  Drożdżowe ślimaczki z makiem         foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.05.2015 21:37
super bułeczki
Wiktoria29 19.05.2015 20:06
mniam....pysznie wyglądają
Janina 19.05.2015 15:58
Świetne ślimaczki;)
dom-agi 19.05.2015 14:40
Wyglądają świetnie!
adelajda 19.05.2015 14:39
Ja chętnie zjem :)))
wyattearp 19.05.2015 13:37
super smacznie wyglądają
Mniam 19.05.2015 11:34
Pięknie wyglądają :)
kloruś 19.05.2015 11:14
chętnie bym skosztowała!
Agata3 19.05.2015 10:33
aż slinka leci na takie cuda :)
ada.la 19.05.2015 10:08
jakie pyszne bułeczki
AgaS10 19.05.2015 09:32
świetne bułeczki:)
Benita 19.05.2015 09:23
Pychotka :-)
Futka 19.05.2015 09:09
Śliczne i bardzo smakowite ślimaczki :)
Ewelina1991 19.05.2015 08:02
piękne ślimaczki
Maridka19 19.05.2015 07:58
Pyszne ślimaczki :)
Krystyna32 19.05.2015 07:52
bardzo apetyczne
Motorek 19.05.2015 07:42
bardzo fajne
Konczi 19.05.2015 07:22
Pyszniutkie i ładniutkie :) Czyli tak jak lubię :)
Ifa 19.05.2015 07:10
Pyszne ślimaczki :-)
Iwusia 18.05.2015 23:45
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak