Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto popapraniec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
mak 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,25 szklanki

Masa

budyń waniliowy 1
masło 20 dag.
mleko 1,5 szklanki
cukier puder 4 łyżki

Dodatkowo

dżem 1 słoiczek
czekolada gorzka 0,5 tabliczki
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto popapraniec

Kroki postępowania

1
Białka ubić, dodawać cukier. Połączyć z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto popapraniec foto
2
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać wiórki kokosowe.
Krok 2 - Ciasto popapraniec foto
3
Do drugiej części dodać mak.
Krok 3 - Ciasto popapraniec foto
4
Natomiast do 3 części dodać kakao.
Krok 4 - Ciasto popapraniec foto
5
Blachę wyłożyć kolejno pasami ciasta. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
Krok 5 - Ciasto popapraniec foto
6
Budyń ugotować na mleku.
Krok 6 - Ciasto popapraniec foto
7
Budyń połączyć z masłem, dodając cukier puder.
Krok 7 - Ciasto popapraniec foto
8
Upieczone ciasto przekroić.
Układać warstwami: ciasto, dżem, 0,75 masy budyniowej, ciasto, reszta kremu, dżem, roztopioną czekoladę wymieszaną z mlekiem.
Krok 8 - Ciasto popapraniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.05.2015 13:21
intrygująca nazwa i ciekawy przepis
adelajda 17.05.2015 13:49
dobre ciacho :)))
Aannkaa82 11.05.2015 14:08
Bardzo oryginalna nazwa :D
Bernadeta1 11.05.2015 11:38
na pewno smaczny ten "popapraniec"
misia53 11.05.2015 00:07
ja mogę jeść takiego popaprańca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak