Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z brzoskwinią

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 250 ml
masło 125 g
mąka tortowa 170 g
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Krem

mleko 590 ml
cukier 4 łyzki
cukier waniliowy 16 g
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
masło 200 g

Pozostałe składniki

brzoskwinie w puszce 2-3 połówki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z brzoskwinią

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: do garnka wlać wodę, dodać masło i zagotować.
Krok 1 - Karpatka z brzoskwinią foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do garnka. Całość mieszać do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2 - Karpatka z brzoskwinią foto
3
Do ciasta wbijać po jednym jajku i za każdym razem dobrze zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części.
Krok 3 - Karpatka z brzoskwinią foto
4
Na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką rozsmarować połowę ciasta (rozmiar formy do pieczenia 24cmx34cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Następnie upiec drugą część ciasta. Oba ciasta wystudzić.
Krok 4 - Karpatka z brzoskwinią foto
5
Przygotować krem: mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać i dodać do nich 90 ml mleka. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Karpatka z brzoskwinią foto
6
Pozostałe mleko (500 ml) zagotować z dodatkiem cukru białego i cukru waniliowego.
Krok 6 - Karpatka z brzoskwinią foto
7
Następnie dodać mieszankę mąk z mlekiem do gotującego się mleka z cukrami. Chwilę gotować często mieszając. Budyń odstawić do wystudzenia.
Krok 7 - Karpatka z brzoskwinią foto
8
Miękkie masło utrzeć na puszystą, bladożółtą masę.
Krok 8 - Karpatka z brzoskwinią foto
9
Do masła dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń, za każdym razem miksować do połączenia się składników.
Krok 9 - Karpatka z brzoskwinią foto
10
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, odsączyć i pociąć na cienkie plasterki.
Krok 10 - Karpatka z brzoskwinią foto
11
Krem wyłożyć na upieczone ciasto, ułożyć plasterki brzoskwini, przykryć drugim ciastem. Wstawić do lodówki na klika godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Krok 11 - Karpatka z brzoskwinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 21.09.2016 21:50
Słodki przepis
Ela15 13.10.2015 13:21
bardzo dobra
Motorek 30.05.2015 08:37
smaczne ciasto
magda1976 26.05.2015 22:46
Bardzo lubię karpatkę!
mikrusiak 26.05.2015 18:24
mniammmuśne ciacho...
Zdzisław 26.05.2015 16:57
takie słodkości to wręcz kocham
Ola1young 26.05.2015 16:44
mnie juz slinka leci ;)
Małgorzata Pin 26.05.2015 15:37
Uwielbiam karpatke, poproszę kawałeczek.
Agnieszka-87-25 26.05.2015 14:52
lubię takie!
IKrakowianka 26.05.2015 14:02
uwielbiam karpatki
as28 26.05.2015 12:36
świetna karpatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak