Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z bezą i dżemem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

herbatniki 1 duża paczka
margaryna 12,5 dag
kakao 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Ser

ser biały 1 kg
serek mascarpone 25 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
smietana 18% 0,5 szkl
cukier 1,5 szkl
cukier waniliowy 1 szt
jajko 7 szt
żółtko jajek 3 szt
skórka pomarańczowa 10 dag

Beza

białko 3 szt
cukier 15 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Dodatkowo

dżem morelowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bezą i dżemem

Ciasto:
Herbatniki kruszymy. Margarynę roztapiamy z cukrem i kakao.
Wsypujemy herbatniki mieszamy i wykładamy dno blaszki o wymiarach 25/36 wyłożonej pergaminem.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę i miksujemy.
Ser:
Oba sery wraz z mąką ziemniaczaną, cukrami miksujemy. Dodajemy po jednym jajku i śmietanę. Wylewamy na ciasto i posypujemy skórką pomarańczową. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 45 minut, wyciągamy, smarujemy sernik dżemem i wykładamy bezę. Pieczemy do 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 16.06.2015 19:21
jak zawsze kusząco
Janina 08.06.2015 16:18
Fajne połączenie smaków;)
mariuszek8 04.06.2015 17:14
Jak pięknie wygląda... jejciu aż bym ją schrupał
Ewelina1991 28.05.2015 16:12
przeapetyczne!!!
Zdzisław 28.05.2015 12:23
takie słodkości bardzo lubię
marenka 27.05.2015 18:45
Pyszne ciasteczko-)
Bernadeta1 27.05.2015 17:43
bardzo lubię taki sernik
Konczi 27.05.2015 16:46
Pysznie wygląda :) zjadłabym porcyjkę :)
Monika-twin 27.05.2015 16:42
fajny serniczek.
aginaa 27.05.2015 15:54
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak