Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe babeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 10 dag
mąka 1 szkl
cukier puder 0,25 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt

na nadzienie

orzechy włoskie 1 szkl
rodzynki 0,5 szkl
płatki migdałowe 0,5 szkl
masło 7 dag
cukier 0,5 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe babeczki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, dodać cukier, 2 żółtka. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować
Krok 1 - Orzechowe babeczki foto
2
Ciastem wyłożyć foremki.
Krok 2 - Orzechowe babeczki foto
3
Orzechy posiekać. Masło roztopić w rondlu z cukrem, cukrem waniliowym.
Krok 3 - Orzechowe babeczki foto
4
Do masła dodać rodzynki, sok z cytryny
Krok 4 - Orzechowe babeczki foto
5
Wsypać orzechy włoskie, wsypać płatki migdałowe. Gotować mieszając aż masa będzie miała jasno brązowy kolor.

Krok 5 - Orzechowe babeczki foto
6
Masę włożyć do wylepionych ciastem foremek.

Krok 6 - Orzechowe babeczki foto
7
Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30 minut.
Krok 7 - Orzechowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.09.2015 14:03
Fajna słodkość.
Zdzisław 28.05.2015 12:21
takie słodkości bardzo lubię
Czyki 28.05.2015 10:48
Jak z najlepszej cukierni:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak