Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mieszany chleb z automatu II (z jajkiem)

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku - taki jest ten pszenno-żytni chleb. Zobacz, jak go zrobić krok po kroku.

Składniki:

mąka pszenna 350 gramów
mąka żytnia 100 gramów
jajko 1 sztuka
woda ciepła 200 mililitrów
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 8 gramów
masło 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Mieszany chleb z automatu II (z jajkiem)

Kroki postępowania

1
Świeże drożdże rozkruszamy do rondla, zalewamy ciepłą wodą i dodajemy 3 łyżki mąki pszennej - mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia zaczyn.

Krok 1 - Mieszany chleb z automatu II (z jajkiem) foto
2
Do pojemnika wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy sól oraz cukier, miękkie masło i wbijamy jajko.
Krok 2 - Mieszany chleb z automatu II (z jajkiem) foto
3
Zalewamy zaczynem mąkę z jajkiem i masłem.
Krok 3 - Mieszany chleb z automatu II (z jajkiem) foto
4
Włączamy wyrabianie ciasta z odpoczynkiem - 60 minut.
Krok 4 - Mieszany chleb z automatu II (z jajkiem) foto
5

Pieczemy chleb z mocno zarumienioną skórką na programie 60 minut.
Krok 5 - Mieszany chleb z automatu II (z jajkiem) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 28.05.2015 22:20
Pyszny domowy chlebek:)
Katarzyna59 28.05.2015 21:30
smaczny chlebek
Kasnaj 28.05.2015 20:45
takie chleby już cieszą zapachem a co dopiero smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak