Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry z bitą śmietaną

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gofry i bita śmietana - nierozłączna para! Nie ma nic lepszego, niż chrupiące, puszyste gofry razem z lekką, słodziutką bitą śmietaną. W tym przepisie znajdziecie sposób i na takie gofry, i na domową bitą śmietanę!

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Bita śmietana

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
truskawki 500 g

Porada

Gofry w dużej mierze zależą od jakości gofrownicy. Moja ma 1400 W i gofry się pieką około 4 minut. Jeżeli mamy gofrownicę o mocy mniejszej niż 1000 W przed każdym wylaniem ciasta należy dobrze rozgrzać gofrownicę.

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry z bitą śmietaną

Warto przygotowywać w domu gofry, ale i bitą śmietanę. Ta robiona ze śmietanki, własnoręcznie ubijana, smakuje zdecydowanie lepiej! Co więcej, nie jest tak chemiczna jak ta, którą kupimy w sklepie. Jeśli mamy mikser, to ubicie bitej śmietany zajmie nam kilka chwil. Można to zrobić nawet w czasie, gdy w gofrownicy pieką się pyszne goferki!

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do osobnej miski wrzucamy żółtka, dodajemy mleko, wodę, olej i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się masy.
Krok 1 - Gofry z bitą śmietaną foto
2

Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na rozgrzaną gofrownicę chochelką nakładamy porcję ciasta, przykrywamy pokrywę i pieczemy na rumiano. W połowie pieczenia uchylamy pokrywę na 3 sekundy, aby usunąć nadmiar pary.

Krok 2 - Gofry z bitą śmietaną foto
3
Upieczone gofry wyjmujemy za pomocą drewnianej łopatki i studzimy na kratce.
Krok 3 - Gofry z bitą śmietaną foto
4
Śmietanę kremówką ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej i robimy kleksy na upieczonych gofrach. Truskawki myjemy, kroimy w kostkę i układamy na śmietanie.
Krok 4 - Gofry z bitą śmietaną foto

Sprawdź także:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.03.2016 20:00
pięknie wyglądają :)
miodunka 20.05.2015 20:55
pychotka, pyszny deserek
Beatris 20.05.2015 16:29
Od kilku dni "chodzą" za mną gofry... Chyba upiekę dzieciom... Twoje wyglądają przepysznie:)
Róża1 20.05.2015 16:28
mnie też ślinka leci :-)
Ola1young 20.05.2015 14:26
pyszne ,mnie juz slinka leci
ania2610 20.05.2015 14:04
wyglądają przepysznie!
Rycerz
Rycerz 20.05.2015 12:46
Nigdy mnie nie wychodziły gofry, spróbuję z tym przepisem
Mniam 20.05.2015 11:53
Moja gofrownica jest słaba i pieką się 15min :(
zabcia117 20.05.2015 11:31
Pychotka :)
mysza75 20.05.2015 11:26
jakie pyszne mniam
Kluska_87 20.05.2015 11:21
smakowity deser
barbara11561 20.05.2015 11:06
Pyszny deserek:)
Zdzisław 20.05.2015 11:03
takie pyszności zawsze zjem chętnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak