Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany kurczak słodko-kwaśny

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3 szt
cytryna 2-3 szt
cebula biała 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
piwo 400 ml
sos sojowy 150 g
cukier trzcinowy 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany kurczak słodko-kwaśny

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje. Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy sokiem niewyciśniętym z cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie mięso. Jeśli wolimy bardziej wyrazisty, kwaśny smak użyjmy 3 szt cytryny, jeśli bardziej delikatny wystarczą dwie.
Krok 1 - Grillowany kurczak słodko-kwaśny foto
2
Cebulę drobno ciekamy, czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia. Piwo łączymy z sosem sojowym i cukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną.
Krok 2 - Grillowany kurczak słodko-kwaśny foto
3
Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h.
Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony.
Krok 3 - Grillowany kurczak słodko-kwaśny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 23.05.2015 09:35
smakowicie wyglądają
Beatris 22.05.2015 21:53
Bardzo smakowicie przygotowane mięsko:)
RenataZ-et 22.05.2015 21:48
bardzo apetyczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak