Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z owocami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 6 szklanek
cukier 1,5 szklanki
drożdże 10 dag
jajko 2 sztuki
mleko 1 i 3/4 szklanki
masło 20 dag
aromat cytrynowy kilka kropli

Kruszonka

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 1/2 kostki

Dodatkowo

rabarbar 5-6 łodyg
jabłka 2 sztuki
rodzynki 1/2 szklanki
cukier puder do posypania

Porada

Ciasto przepyszne w smaku, sprawdza się też z innymi owocami: truskawkami, jagodami, pięknie wyrasta, wspaniale pachnie i szybko znika. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z owocami

Kroki postępowania

1
Rozczyn: w miseczce mieszam drożdże, 2 łyżki cukru, łyżkę mąki oraz 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z owocami foto
2
W rondelku rozpuszczam margarynę i pozostawiam do ostygnięcia. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję roztrzepane jaja, pozostałe ciepłe mleko, letnią margarynę, aromat cytrynowy oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę mąki (powinno ładnie odstawać od ręki). Na koniec dorzucam rodzynki (zalane wcześniej gorącą wodą i odcedzone). Ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu, nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godz.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z owocami foto
3
Kiedy ciasto wyrośnie przekładam je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 36 x 25cm i jeszcze na 20 min. odstawiam, aby podrosło.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z owocami foto
4
W tym czasie obieram łodygi rabarbaru oraz jabłka i kroję je na nieduże kawałki, dodaję cukier wg uznania - mieszam.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z owocami foto
5
Przekładam rabarbar z jabłkami na wyrośnięte ciasto i równomiernie rozprowadzam.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z owocami foto
6
Wszystkie składniki kruszonki mieszam i zagniatam, następnie rozsypuję na wierzch. Piekę ciasto w 170st. C około 1godz., uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia. Przed podaniem oprószam ciacho cukrem pudrem.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 24.05.2015 23:26
Wygląda idealnie:)
RenataZ-et 24.05.2015 18:43
uwielbiam takie drożdżowe ciasto
Justi2401 24.05.2015 18:29
Uwielbiam takie do kubka gorącego kakao :) Pyszności!
Betina#45 24.05.2015 16:39
uwielbiam drożdżowe ciasta ! mniam ;)
gosia561 24.05.2015 15:39
smaki jak u babci
mirosława4 24.05.2015 15:35
dawno nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak