Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec pod bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 50 g
żółtko jajek 2 szt

Kruszonka

mąka pszenna 100 g
cukier 50 g
masło 70 g

Dodatkowo

masa makowa 1 duża puszka
białko 3 szt
rodzynki 50 g

Porada

Do kruszonki możemy dodać posiekane migdały.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec pod bezą

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy resztę składników suchych, żółtka i pokrojone masło.
Krok 1 - Makowiec pod bezą foto
2
Zagniatamy kulę, wkładamy do lodówki na 30 min.
Krok 2 - Makowiec pod bezą foto
3
Białka ubijamy z 100g cukru i paczką budyniu waniliowego (nie instatnt).
Krok 3 - Makowiec pod bezą foto
4
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
Krok 4 - Makowiec pod bezą foto
5
Ciasto rozwałkowujemy.
Nakładamy na nie masę makową wymieszaną z bakaliami.
Na to pianę z białek i kruszonkę.
Pieczemy 40 min w 180 stopniach.
Krok 5 - Makowiec pod bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 09.06.2015 09:17
uwielbiam makowca
Monika-twin 08.06.2015 16:51
FAJNE CIASTO
Róża1 07.06.2015 22:55
wspaniały przepis !!!!!!!!!!!
Mama niejadka 07.06.2015 20:34
Pyszności :)
Benita 07.06.2015 16:42
Wygląda przepysznie.
Wacław 07.06.2015 13:52
makowca nigdy nie odmówie ;-)
ben-ka 07.06.2015 12:34
Bardzo lubimy takie ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak