Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem grzybowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion

skrzydełka z indyka 1 sztuka
szyja z indyka 1 sztuka
włoszczyzna

krem

grzyby mrożone 0,3 kg
pieczarki 0,8 kg
ziemniaki 0,8 kg
natka pietruszki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
masło
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem grzybowy

Kroki postępowania

1
Szyję i skrzydło indyka umyć, dodać włoszczyznę, zalać wodą. Gotować około 1,5 godziny. Odcedzić mięsa i jarzyny. Czysty wywar będzie podstawą kremu.
Krok 1 - Krem grzybowy foto
2
Bulion (ok. 2 litrów) przelać do 5 litrowego garnka. Do czystego bulionu dodać podsmażone pieczarki ( kilka można zostawić do ozdoby), ziemniaki. Dopełnić garnek wodą. Gotować do miękkości jarzyn.
Krok 2 - Krem grzybowy foto
3
Pieczarki pokroić. Podsmażyć na maśle. Ziemniaki pokroić i również podsmażyć.
Krok 3 - Krem grzybowy foto
4
Zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Podawać udekorowany pieczarkami i z grzankami czosnkowymi.
Krok 4 - Krem grzybowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak