Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
cebula biała 2 sztuki
grzyby suszone 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1 szklanka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka (użyłam myśliwskiej)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Porada

Danie najlepiej smakuje z makaronem :)

Przepis i sposób przygotowania na: A'la gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
1. Grzyby moczymy przez 10 minut w 1,5 szklanki wrzątku. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju na rumiano. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby (nie wylewamy wywaru!)
Krok 1 - A'la gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów foto
2
2. Na patelnię dorzucamy solidnie doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - A'la gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów foto
3
3. Wywar z grzybów wlewamy do miski. Stopniowo, dolewamy śmietanę i mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy przyprawę myśliwską i szczyptę pieprzu, mieszamy. Sosem zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - A'la gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 13.06.2015 08:23
pyszne danie obiadowe..
Babeczka35 12.06.2015 18:52
Pyszny gulasz:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak