Przepis i sposób przygotowania na: Tort na chrzest dla chłopca Zewy
Kroki postępowania
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką.
Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Piana będzie pyszysta i delikatna.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.
Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i także pokroić je na kawałki, sok przyda się do nasączenia biszkoptu.
Kiwi obrać i też pokroić tak jak truskawki i kiwi.
MASA BIAŁA :
Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać.
W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascapone.
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody.
Na dżemie wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców.
Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć.
Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce.
Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną i oprószyć z bardzo dużej odległości górę tortu barwnikem ( użyskamy delikatne kropeczki na jasnym tle ).
Tort wstawić do lodówki i zabrać się do zrobienia śmietany niebieskiej.
Śmietanę niebieską przygotować tak jak biała, ale należy dodać w trakcie ubijania barwnik spożywczy.
Gdy śmietana jest gotowa wyjąć tort z lodówki i za pomocą odpowiednich tylek i rękawa cukierniczego udekorować boki i górę tortu.
Na koniec zrobić napis i ułożyć margaretki i listki ( jeśli nie chcemy aby kwiatki zmiękły można umieścić je na torcie przed podaniem ).
Tort schłodzić.