Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki ok.1 kg
mąka ziemniaczana ok. 2-3 łyżki
mąka pszenna 250 g
sól do smaku

Reszta składników

twaróg 1 opakowanie
boczek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami

Kroki postępowania

1
Wstaw duży garnek z wodą i doprowadź do wrzenia.

W większej misce rozdrobnij twaróg i posól do smaku.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami foto
2
Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na patelni.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami foto
3
Ziemniaki zetrzyj na tarce lub za pomocą maszynki.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami foto
4
Starte ziemniaki wymieszaj z mąką i solą.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami foto
5
Masę ziemniaczaną wyłóż na deskę. Nabieraj łyżką nieduże kawałki masy i wrzucaj do wody. Za każdym razem maczaj łyżkę we wrzątku żeby ciasto nei przyklejało się do niej.
Gotuj ok 2-3 minuty od ponownego zagotowania się wody.
Krok 5 - Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami foto
6
Kluski odcedzamy i odsączamy. Mieszamy z wcześniej przygotowanym twarogiem i boczkiem.
Smacznego ! :)
Krok 6 - Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpyrkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 13.06.2015 12:43
smaczny obiad
Łukasz15 12.06.2015 22:43
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak