Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
mąka żytnia 75g typ720
woda 75 g

ciasto właściwe

woda 300 g
mąka pszenna typ 650 440 g
sól 10 g
cukier 15 g
oliwa 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1

Wieczorem nastawić zaczyn: zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na około 12 godzin.
Po tym czasie dodać wodę i rozmieszać.
Krok 1 - Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie foto
2

Dodać cukier, sól i oliwę, ponownie zamieszać.
Krok 2 - Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie foto
3

Wsypać mąkę i zagnieść luźne ale gładkie ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie złożyć ciasto 2-3 razy.
Krok 3 - Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie foto
4

Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (średnica 21 cm – można mniejszą, chleb będzie wyższy) wyścielonej papierem. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie foto
5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 5 - Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie foto
6
Chleb jest delikatny w smaku i pasuje do różnych dodatków
Krok 6 - Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 01.06.2015 15:32
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak