Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb 12-godzinny na zakwasie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 50 g
woda 400 g
mąka pszenna typ 750 300 g
mąka żytnia 200g typ720
sól 1 lyzeczka
ziarna 1 szklanka
płatki owsiane 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb 12-godzinny na zakwasie

Kroki postępowania

1

Do misy robota wsypać obie mąki (można je dowolnie modyfikować, należy wtedy ewentualnie skorygować ilość wody) i sól.
Krok 1 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto
2

Wsypać ziarna: słonecznik, sezam biały i czarny oraz siemię lniane. Można użyć dowolnych ulubionych ziaren.
Krok 2 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto
3

Następnie dodać 1/3 szklanki płatków owsianych.
Krok 3 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto
4

Na koniec wlać wodę i dodać dojrzały zakwas. Wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do keksówki długości 30-35 cm wyścielonej papierem. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić na około 10-12 godzin (im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto wyrośnie).
Krok 4 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto
5

Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.06.2015 20:43
rewelacyjnie wyglada i pewnie tak smakuje
IZABELA29 01.06.2015 18:31
ładnie wyrósł
Katarzyna59 01.06.2015 18:30
świetny chlebek
IKrakowianka 01.06.2015 18:17
świetny, domowy chleb
mysza75 01.06.2015 15:50
jakie piękny chlebuś aż chce się jeśc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak