Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk na zielonej łące

3.0
(12)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso:

fileta z indyka 400 gramów
szynka szwarcwaldzka 12 plasterków
Pieprz czarny Prymat w młynku
tymianek świeży
Rozmaryn suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
makaron pełnoziarnisty 200 gramów

Sos:

bazylia świeża 50 gramów
czosnek 1 ząbek
orzechy nerkowca 75 gramów
migdały 30 gramów
ser żółty 50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
groszek zielony 350 gramów
śmietana 18% 300 mililitrów
oliwa 70 mililitrów

Porada

Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać w

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk na zielonej łące

Kroki postępowania

1
Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut.
Krok 1 - Indyk na zielonej łące foto
2
Pesto: Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Indyk na zielonej łące foto
3
Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Krok 3 - Indyk na zielonej łące foto
4
Śmietanę wlać na patelnię, dodać pesto przygotowane w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.
Krok 4 - Indyk na zielonej łące foto
5
Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.
Krok 5 - Indyk na zielonej łące foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.04.2017 14:52
świetne danie
berys18 19.06.2015 09:30
bardzo smacznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak