Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pesto bazyliowo - migdałowym
PRZYGOTOWANIE:
1. Prażone migdały miksujemy w rozdrabniaczu lub dokładnie rozbijamy w moździerzu.
2. Do naczynia dodajemy czosnek, listki bazyliowe (z dwóch drzewek) i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie dopuszczenia do konsystencji jednolitej papki.
3. Do rozdrobnionej bazylii i czosnku dodajemy starty parmezan, rozdrobnione migdały i dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i dość sporą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
4. Makaron świderki gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do niego wcześniej przygotowane pesto i dokładnie mieszamy.
Po wymieszaniu od razu nakładamy na talerze i podajemy. Makaron możemy dodatkowo posypać startym parmezanem.
Życzę smacznego! :)