Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto - Pleśniak

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1/2 łyżki
kakao 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 4 szt
dżem porzeczkowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto - Pleśniak

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki oprócz kakao połączyć ze sobą. Ciasto podzielić na 3 części. Tylko do 2 z nich dodać kakao. Z białek ubić pianę na sztywno. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
Krok 1 - Ciasto - Pleśniak foto
2
Na dno położyć ciasto białe. Następnie wysmarować dżemem.
Krok 2 - Ciasto - Pleśniak foto
3
Pokruszyć ciasto ciemne
Krok 3 - Ciasto - Pleśniak foto
4
Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek i znowu pokruszyć ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Zrobić kakaową polewę.
Krok 4 - Ciasto - Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 04.06.2015 06:42
bardzo lubie
Habibi 04.06.2015 00:43
bardzo lubimy pleśniaka, a dość dawno go nie piekłam, bo w sumie trochę o nim zapomniałam ;)
fotoviderek 03.06.2015 23:54
Lubię pleśniaka :)
cooked 03.06.2015 20:25
pyszności :)
mirosława4 03.06.2015 20:14
szybkie i smaczne ciasto
magda1976 03.06.2015 15:46
Oj, to smak mojego dzieciństwa, bardzo dobre ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak