Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowe ciasto z rabarbarem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

śmietana 18 proc 200 g
jajko 2 szt
mąka pszenna 1,5 szkl
cukier brązowy 3/4 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo

rabarbar 1-2 łodygi
płatki migdałowe 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać cukier brązowy i waniliowy, dodać jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Do zmiksowanej masy wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na małych obrotach. Ciasto przelać do okrągłej formy z kominem o śr. 24cm (lub keksówki).
Krok 1 - Śmietankowe ciasto z rabarbarem foto
2
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Krok 2 - Śmietankowe ciasto z rabarbarem foto
3
Rabarbar rozłożyć na cieście, posypać płatkami migdałowymi. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Śmietankowe ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.06.2015 20:39
wygląda bardzo apetycznie
ana00 05.06.2015 06:19
Coś na czasie ;-) uwielbiam cizcha z rabarbarem
irenka 04.06.2015 20:04
fajny przepis,na pewno pyszne ciacho
norweska20 04.06.2015 18:31
zawsze mile widziane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak