Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z botwinką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka
botwinka 1 pęczek
marchew 2 duże
por 1 duży
cebula biała 1-2 szt
dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek
pomidor 250 g
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z botwinką

Kroki postępowania

1
Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości kapusty. Lekko podgotować
Krok 1 - Młoda kapusta z botwinką foto
2
botwinkę wraz z liśćmi pokroić .
Krok 2 - Młoda kapusta z botwinką foto
3
Marchewkę obrać i pokroić w talarki, cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.

Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3 - Młoda kapusta z botwinką foto
4
W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw.
Krok 4 - Młoda kapusta z botwinką foto
5
Dusić na małym ogniu. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie "miękkawa" dodać pomidory.

Ewentualnie doprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem
Krok 5 - Młoda kapusta z botwinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 19.06.2015 11:55
Super przepis
leonowie 19.06.2015 10:59
wyszło rewelacyjnie smacznie :)
gosia56 19.06.2015 10:12
Super pomysł;)
Maridka19 19.06.2015 09:55
Bardzo pysznie :)
Ewa Wojtaszko 19.06.2015 09:18
fajne połączenie kapusty i botwinki !
Konczi 19.06.2015 06:58
smakowałoby mi to połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak