Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
sól pół łyżeczki
woda ciepła 1 niepełna szklanka

Dodatkowo

truskawki świeże około 20 sztuk
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło 2-3 łyżki
cukier według uznania
sól do gotowania

Porada

Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami.

1.Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki,następnie przekrawamy na mniejsze kawałki.
2. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
3.Na każdy krążek ciasta nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.
4.Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Ugotowane odcedzamy.
5. Na patelni roztapiamy masło.Pierogi nakładamy na talerze,polewamy masłem i posypujemy cukrem.Podajemy od razu gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.06.2015 07:45
Dokładnie,póki sezon truskawkowy trwa:)
gusia1000 21.06.2015 16:35
Tylko takie teraz robić.
Babeczka35 21.06.2015 07:48
Dziękuję i zapraszam:)
halina17 20.06.2015 19:14
Dobre pierogi.
Beatris 20.06.2015 18:33
Dużo bym dała za porcyjkę... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak