Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 1 kg
woda ciepła 700 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki płaskie
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 50 g
olej 5 ml
woda zimna 10 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty

Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże i powoli stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po godzinie przekładamy do natłuszczonej keksówki na 0,5 h. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Wstawiamy keksówkę na 45-60 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb i czekamy aż ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 24.06.2015 17:16
przepyszny!
Czarnula666 23.06.2015 17:40
Bardzo dobry
Ola1young 23.06.2015 15:15
pyszny domowy chlebek
Ewa Wojtaszko 23.06.2015 13:58
pycha,uwielbiam ten zapach w domu ..:)
Janina 23.06.2015 13:23
Domowy najlepszy;)
monika141 23.06.2015 09:05
smaczny chlebek
Pani Domu 23.06.2015 08:59
dobry chlebek
Damiano
Damiano 23.06.2015 08:29
smaczny i zdrowy
Maridka19 23.06.2015 08:09
Pyszny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak