Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła około 1,5 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki

FARSZ

pierś z kurczaka 2 szt.
podgrzybki 300 g (z zalewy solnej)
cebula biała 1 szt.
marchewka 1 - 2 szt.
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia

DODATKI (do gotowania)

Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne i aromatyczne pierożki, przygotowane z ciasta z dodatkiem kurkumy i papryki. Pierożki wypełnia farsz z piersi kurczaka, podgrzybków i warzyw. Danie jest pożywne i niezwykle sycące. Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Do przesianej mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.

Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 godziny, aby mogło odpowiednio "popracować".
Krok 1 - Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami foto
2
W międzyczasie przygotowujemy farsz:

Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 0,5 łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.
Krok 2 - Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami foto
3
Ostudzone piersi z kurczaka, marchewki, cebulkę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami foto
4
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki, nakładamy farsz i zaklejamy.
Krok 4 - Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami foto
5
Kolejno ulepione pierożki układamy na lnianej ściereczce.

* Możemy je też przykryć - wtedy pierwsze ulepione pierogi nie będą nam wysychały.

Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.

Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.07.2015 20:26
takich jeszcze nie jadłam
Wiesława1 24.06.2015 08:05
pyszne pierożki
Hrabina w kuchni 23.06.2015 21:49
Smakowity i bardzo fajny farsz.
Malinka 23.06.2015 17:36
Chętnie zjadłabym porcyjkę :)
agataw1990 23.06.2015 16:04
W takim wydaniu pierogów jeszcze nie jadłam:)
dom-agi 23.06.2015 16:03
Na pewno wyborne!
Konczi 23.06.2015 15:34
pyszne połączenie, muszą być cudne !
Agata3 23.06.2015 14:58
super nadzienie :)
ania2610 23.06.2015 14:33
pyszności, takie pierożki - uwielbiam!
Asik32 23.06.2015 14:06
bardzo by mi smakowała taka wersja pierożków:)
Ewa Wojtaszko 23.06.2015 13:55
takich pierożków jeszcze nie próbowałam,a wyglądają apetycznie :)
Anna169Hosz 23.06.2015 13:55
Prawdziwa gratka dla miłośników pierogów:)
brioszka 23.06.2015 13:51
wygląda mega apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak