Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kinder pingui - mleczna kanapka wg Manci

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto czekoladowe

jajko 4
mąka pszenna 100 g
cukier 100 g
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
kakao 4 łyżki
czekolada mleczna 50 g
sól

masa czekoladowa

czekolada gorzka 170 g
czekolada mleczna 170 g
masło 50 g
mleko 6 łyżek
olej 2 łyżeczki

masa śmietanowa

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 250 g
cukier puder 3 łyżki
fix do śmietany 1

poncz

herbata czarna 1/2 szkl
sok z cytryny
rum
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kinder pingui - mleczna kanapka wg Manci

1. Przygotowanie ciasta czekoladowego: białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Gdy piana będzie już gładka i lśniąca dodajemy po 1 łyżce cukru i 1 żółtku, ubijamy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy dwukrotnie, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Na koniec wsypujemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Ciasto czekoladowe pieczemy ok 15 minut w 180*C. Dokładnie studzimy.

2. Przygotowanie masy czekoladowej: czekoladę mielimy na drobne kawałki (ja do tego zawsze używam blendera) i umieszczamy ją w rondelku razem z masłem, mlekiem, olejem i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Musimy być bardzo ostrożni i uważać, aby czekolada się nie przypaliła. Inaczej będzie miała charakterystyczny posmak spalenizny.

3. Wystudzone ciasto czekoladowe przekrawamy na pół (jeżeli ciasto mało wyrośnie, wtedy dzielimy je na dwie części 19 x 25 cm i tak składamy), nasączamy ponczem (ale delikatnie) i polewamy czekoladą od wewnętrznych części ciasta (po 1/3 czekolady na placek). Tak przygotowane biszkopty dokładnie chłodzimy (można je włożyć na chwilę do zamrażarki).

4. Przygotowanie masy śmietankowej: śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na pianę, a następnie po 1 łyżce dodajemy mascarpone i śmietan-fix . Taką masą przekładamy ciasto w taki sposób, aby warstwy czekoladowe były w środku.

5. Ciasto dokładnie chłodzimy w lodówce, a kilka godz. przed podaniem polewamy pozostałą częścią czekolady. Mleczna kanapka najlepiej smakuje na drugi dzień.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchnia Marty 24.06.2015 20:18
wygląda obłędnie! Oj zdobyłabyś serce mojego synka taką kanapką :)
Agata3 24.06.2015 15:53
smakowite :)
Hrabina w kuchni 24.06.2015 13:43
Idealne do kawki :)
Aleksandra/Olcia 24.06.2015 13:05
ojjj zjadłabym kawałeczek
myszka6 24.06.2015 11:50
Wygląda pysznie
Benita 24.06.2015 11:21
Słodycz aż wycieka z ciasta! Palce lizać.
dodi 24.06.2015 10:55
ale apetyczne
Konczi 24.06.2015 10:52
bajecznie wyglądają, moja córcia byłaby zachwycona !
Wafelek2601 24.06.2015 10:26
Ale tutaj pysznie
Franciszek 24.06.2015 10:15
Pyszny deser
Róża1 24.06.2015 10:14
palce lizać :-)
VioletoweKucharzenie 24.06.2015 10:02
ale apetyczna słodka kanapeczka:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak