Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 3 łyżki
mąka żytnia typ 720 150 gram
woda 180 ml

Len

siemię lniane 50 gram
woda 2/3 szklanki

Ziarna prażone

siemię lniane 40 gram
słonecznik łuskany 100 gram

Ciasto

mąka pszenna typ 750 500 gram
mąka pszenna typ 450 350 gram
woda letnia ok.350 ml
sól 26 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami na zakwasie

Kroki postępowania

1
Na 12 - 14 godzin przed pieczeniem nasiona lnu zalać wodą. A na suchej patelni osobno uprażyć słonecznik i pozostały len.
Krok 1 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
2
Na 12 - 14 godzin przed pieczeniem dokarmić zakwas, dodając mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym zacisznym miejscu do następnego dnia.
Krok 2 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
3
Obie mąki wymieszać z solą, dodać zaczyn ( 2 - 3 łyżki odłożyć do czystego słoika do następnego pieczenia) i namoczony len oraz wodę. Wyrabiać pięć minut. Następnie dodać uprażone ziarna i wyrabiać kolejne pięć minut. Ciasto jest dość zwarte, ale gdyby zaszła taka potrzeba dodać odrobinę wody. Dłonią umoczoną w wodzie wyrównać i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
4
Po godzinie ciasto odgazować, przykryć i zostawić w cieple na kolejną godzinę,
Krok 4 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
5
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwa i uformować chleb. Włożyć do koszyczków posypanych mąką, zwinięciem do góry.
Krok 5 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
6
Koszyczki z chlebem przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
7
Po wyrośnięciu, u mnie to trwało ponad dwie godziny, chlebki ostrożnie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć kilka razy ostrym nożem lub żyletką.
Krok 7 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto
8
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 20 minut i kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni. Nadmiar mąki strzepnąć ściereczką lub pędzelkiem
Krok 8 - Chleb z ziarnami na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.06.2015 21:32
pyszny domowy chleb
Wiktoria29 26.06.2015 21:14
apetyczny....
Małgorzata Pin 26.06.2015 20:57
Bardzo zdrowy chlebek.
Babeczka35 26.06.2015 19:34
Pyszny chlebek.
monika141 26.06.2015 14:31
super chlebek
Wacław 26.06.2015 10:25
pyszny domowy chlebek :-)
Wafelek2601 26.06.2015 08:02
smaczny chlebek
Krzysztof15 26.06.2015 06:38
pyszny chlebek
Iwusia 25.06.2015 22:31
lubię taki chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak