Przepis i sposób przygotowania na: Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
W niektórych regionach Włoch, foccacia stanowi bazę do pizzy, ale w większości piekarni można kupić ją jako przekąskę. Koniecznie przygotujcie ją w domu, jednak przed rozpoczęciem zapoznajcie się z przepisem.
Kroki postępowania
Przygotuj rozczyn – letnią wodą zalej drożdże, dodaj cukier wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie i wlej w nie rozczyn, dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, oliwki pokrój na plasterki a czosnek przeciśnij przez praskę (możesz użyć czosnku granulowanego Prymat). Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek.
Wyrośnięte ciasto przełóż na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrób małe zagłębienia, uważając, by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsyp oliwki.
Tak przygotowany placek posyp gruboziarnistą solą. Piecz około 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.