Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serca drobiowe 450 gram
szalotka 3 szt
pieczarki 4 szt
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 2 łyżki
whisky 1 kieliszek
Liść lubczyku suszony Prymat 4 listki
bulion drobiowy 1 szklanka
śmietana 30% 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
bagietka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym

Serca drobiowe kroimy na pół, oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Masło rozpuszczamy na patelni, dolewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojone w piórka szalotki, posiekany czosnek, pokrojony w plasterki seler i pokrojone serduszka – smażymy około 5 minut. Po tym czasie do serduszek wlewamy sos sojowy, bulion, koniak, dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dusimy serduszka około 30 -45 minut ( w zależności od tego jak miękkie serduszka chcemy mieć ).

Kiedy serduszka zmiękną, a część sosu odparuje do sosu dodajemy posiekane listki lubczyku, wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze z2-3 minuty.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy je na złoty kolor. Gulasz serwujemy z grillowaną bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak