Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser truskawkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki świeże 100 gram
płatki owsiane 1/2 szklanki
oliwa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
twaróg 100 gram
sok malinowy 2 łyżki
mięta liście 12-15 sztuk truskawkowa
miód płynny 2 łyżki

Porada

Moja wersja szkockiego deseru - Cranachan. W wersji oryginalnej z whisky i kremówką. U mnie bez procentów i troszeczkę odchudzony. Idealny również na pierwsze śniadanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser truskawkowy

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać płatki i łyżkę cukru. Mieszając zrumienić na złoty kolor.
Listki mięty z łyżką cukru zmielić w blenderze, dodać do płatków.
Twaróg pokruszyć, wymieszać ze śmietaną. Dodać płatki z miętą ( zostawić łyżkę płatków do posypania) i wymieszać.
Masę twarogową rozłożyć do dwóch pucharków, polać sokiem. Truskawki umyć, pokroić i rozłożyć na twarogu.Polać płynnym miodem, posypać resztą płatków i udekorować miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 18.06.2015 09:43
Uwielbiam takie desery!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak