Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy
Kroki postępowania
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywno , dodajemy stopniowo żółtka następnie po trochu dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatka od robota. Masę wylewamy na posmarowaną formę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie przestudzone biszkopty dzielimy na 2 części .
Żelatynę rozpuszczamy małej ilości wody . Śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier do smaku i dalej ubijamy pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę .
Z mleka cukru oraz żółtek , mąki i budyniu gotujemy budyń . Masło ucieramy stopniowo dodając przestudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę . Następnie na masie układamy kawałki czekolady.