Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z kalarepką i soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 3 sztuki
seler korzeniowy 50 g
ziemniaki 40 dkg
kapusta pekińska 1/2 małej sztuki
kalarepka młoda 1 sztuka
por 10 dkg
olej do smażenia
soczewica czerwona 1 szklanka
bulion drobiowy 2,5 l
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kalarepką i soczewicą

Kroki postępowania

1
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto
2
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować (użyłam jaśniejszej, bardziej twardej części kapusty).
Krok 2 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto
3
Kalarepkę obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.
Krok 3 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto
4
W garnku rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim lekko por i kalarepkę.
Krok 4 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto
5
Dodać resztę przygotowanych warzyw. Smażyć ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
Krok 5 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto
6
Dodać soczewicę.
Krok 6 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto
7
Wlać bulion, zagotować.
Krok 7 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto
8
Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Krok 8 - Kapuśniak z kalarepką i soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 08.07.2015 21:46
Pyszna zupa, zjadłabym trochę.
Betina#45 08.07.2015 13:09
świetna zupa ! wygląda apetycznie ;)
Aleksandra/Olcia 08.07.2015 12:37
ciekawy przepis
Adamorek 08.07.2015 12:09
wygląda na zdrowe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak