Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie po wlosku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
jajko 1 szt
woda
sól
olej 2 lyzki

farsz

ziemniaki ugotowane 4 duze
ser biały 200 g
cebula biała 1/2 szt
sól
pieprz
przyprawa do potraw wloskich

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie po wlosku

Kroki postępowania

1
na stolnice wysypac maki, dodac sol, jajko i krotko zarobic nozem, nastepnie dodac olej i wody tyle ile wchlonie maka
Krok 1 - Pierogi ruskie po wlosku foto
2
Wyrabiamy jednolite ciasto
Krok 2 - Pierogi ruskie po wlosku foto
3
Ziemniaki przciesnac przez praske, dodac ser, drobno posiakana cebule i przyprawy.
Moja mieszanka do potraw wloskich to miks: mielone suszone pomidory, mielona suszona papryka slodka i chilli, pietruszka, czosnek, oregano, bazylia, tymianek, cebilka, rozmaryn, majeranek
Krok 3 - Pierogi ruskie po wlosku foto
4
Ciasto rozwalkowac na cienki i duzy prostokat.
Na polowie jego powierzchni rozlozyc w rownych odstepach porcje farszu uformowane w kuleczki
Krok 4 - Pierogi ruskie po wlosku foto
5
Teraz calosc zakryc reszta ciasta i docisnac dokladnie przestrzenie miedzy farszem.
Jezeli ktos ma specjalna forme do pierozkow to jest to duze ulatwienie.
Krok 5 - Pierogi ruskie po wlosku foto
6
Ja nie mam :), wiec dokladnie karbowanym radelkiem wycinamy pierozki
Krok 6 - Pierogi ruskie po wlosku foto
7
Gotujemy tak jak normalne pierogi.

Smacznego
Krok 7 - Pierogi ruskie po wlosku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.11.2015 20:05
super danie
Ela15 24.09.2015 10:03
fajnie wyglądaja
Damiano
Damiano 09.07.2015 09:04
fajny przepis
jagoda5913 09.07.2015 08:54
Pięknie wyglądają
Ewelina1991 09.07.2015 07:45
wspaniale wyglądają!!
barbara11561 08.07.2015 21:15
pyszne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak