Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
ksylitol 1 szklanka
kakao 2 łyżki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 200 ml
aromat cytrynowy 4 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Kroki postępowania

1
Do misy wbijamy cztery jaja.

Krok 1 - Babka marmurkowa  foto
2
Dodajemy szklankę ksylitolu.

Krok 2 - Babka marmurkowa  foto
3
Miksujemy do momentu, aż masa zrobi się biała .

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do zmiksowanych jaj z ksylitolem .

Na końcu dodajemy olej i parę kropel aromatu cytrynowego .

Krok 3 - Babka marmurkowa  foto
4
Miksujemy jeszcze chwilkę i przekładamy do dwóch miseczek po równo ciasto.

Do jednej miseczki dodajemy kakao , a do drugiej 2 łyżki mąki .

Krok 4 - Babka marmurkowa  foto
5
Formę sylikonową do babki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką .

Przekładamy ciasto jasne .
Krok 5 - Babka marmurkowa  foto
6
Ciasto ciemne .

Pieczemy 45 minut w 180-200 stopniach :)
Krok 6 - Babka marmurkowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 12.07.2015 23:31
Piękna babka!
Ola1young 10.07.2015 11:51
fajna babeczka ;)
mysza75 10.07.2015 10:12
jaka pyszna baba sama bym zjadła
Krystyna32 10.07.2015 07:29
wygląda pysznie
Anna133 10.07.2015 06:37
wygląda niezwykle apetycznie
barbara11561 09.07.2015 23:04
Wygląda bardzo smakowicie:)
pestka 09.07.2015 22:14
smaczny deser
Katarzyna59 09.07.2015 21:42
pyszna babka
Ewa Wojtaszko 09.07.2015 21:27
pięknie wyszła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak