Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szklanki
mąka żytnia 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
woda ciepła 340 ml
olej rzepakowy 2 łyżki
drożdże świeże 30 gram

FARSZ

pory 1 większa
ząbki czosnku 6 sztuk
olej rzepakowy 3 łyżki
szpinak świeży 2 pęczki
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżeczki
sos pomidorowy 3/4 szklanki
oregano 1 łyżka
mozzarella w kulce 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą

Kroki postępowania

1
do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie wsypać mąkę pszenną typ 500, mąkę żytnią typ 2000, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut
Krok 1 - pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą foto
2

ciasto posypać mąką pszenną, przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
Krok 2 - pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą foto
3
ciasto na stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano
Krok 3 - pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą foto
4
na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście
Krok 4 - pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą foto
5
na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę
Krok 5 - pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą foto
6
piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie góra/dół
Krok 6 - pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą foto
7
pizzę kroić lekko przestudzoną, jest chrupiąca, smaczna, syta..................SMACZNEGO!!!
Krok 7 - pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 10.07.2015 18:58
Super :-)
Konczi 10.07.2015 14:58
pysznie się prezentuje ...
Justi2401 10.07.2015 14:02
Wspaniała pizza!
marcia7 10.07.2015 13:57
ciasto zapowiada się nieźle
bertpvd 10.07.2015 12:19
fajny przepis !
Aleksandra/Olcia 10.07.2015 11:48
ale smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak