Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 2% 1,5 szklanki
woda letnia 1 szklanka
jajko 2 sztuki
sól szczypta
cukier waniliowy 3 łyżeczki

Karmelizowane jabłka

jabłka 6 sztuk
cukier 4 łyżki
miód 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Jajka ubić z cukrem i solą. Ubijając dodać mąkę, mleko i wodę. Odpowiedni przygotowanie ciasto jest dość rzadkie, a jednocześnie oblepia włożoną do niego łyżkę. Naleśniki smażyć na rozgrzanej ceramicznej lub teflonowej patelni posmarowanej odrobiną masła w następujący sposób - wlewać pół chochli ciasta na patelnię poruszając nią tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Gdy ciasto zacznie się rumienić obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć przez minutę. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy zacznie brązowieć, dodać masło i wymieszać. Po chwili dorzucić jabłka, oprószyć cynamonem. Dodać miód i mieszając gotować jabłka około 5 minut. Naleśnik złożyć na pół i jeszcze raz na pół. W tak przygotowane kieszonki nałożyć gotowe nadzienie. Identyczne postąpić z resztą naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 29.06.2015 20:31
jabłka z cynamonem zjem w każdej postaci, a ta propozycja jest świetna
marcia7 29.06.2015 12:03
idealny letni obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak