Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z wiśniami
Wszystkie składniki zagnieść szybko razem na gładkie, jednolite ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść je do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim dno formy. Podziurkować widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190°C, podpiekać przez około 15 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg ( tłusty lub półtłusty ), zmielić przynajmniej dwukrotnie. Umieścić go w naczyniu razem ze śmietaną kremówką i przesianymi obiema mąkami. W osobnym naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać dokładnie jajka, dodać do nich cukier i wymieszać. Jajka z cukrem dodać do sera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu poukładać wiśnie, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 150°C, najlepiej z grzaniem góra - dół, przez około 1 godzinę i 15 minut ( ja piekłam o 10 minut dłużej ), do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)