Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 4 łyżki
mąka żytnia typ 720 2/3 szklanki
woda ciepła 2/3 szklanki

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 750 chlebowa 2 szklanki
mąka pszenna graham 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 1 szklanka
cebula smażona 1 szklanka
sól 1 łyżka
woda ciepła 1,5 szklanki

Dodatkowo

mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Zakwas przełożyć wieczorem do miski. Dodać do niego połowę mąki i połowę wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia rano do zaczynu dodać resztę mąki i wody, wymieszać, przykryć i odłożyć na ok. 3 godziny.
Krok 1 - Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką foto
2
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką foto
3
Dodać do nich wodę i cały zaczyn.
Krok 3 - Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką foto
4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut
Krok 4 - Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką foto
5
Wyrobione ciasto podsypać odrobiną mąki, szybko zagnieść, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Krok 5 - Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką foto
6
Po tym czasie z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 2-3 godziny.
Krok 6 - Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką foto
7
Chleb piec w temperaturze 230 stopni przez ok. 20 minut z włączoną funkcją hydropieczenie (z braku tej funkcji można na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec chleb kolejne 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 18.07.2015 12:23
pyszny ,prosze o kromeczke ;-)
agnieszka214 17.07.2015 21:16
bardzo fajny bo domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak