Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na ciasteczkowym spodzie z jagodami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód czekoladowy

herbatniki czekolawe 400 g
kakao 2 łyżki
miód 1 łyżka
masło 82% 150 g

Masa serowa

twaróg 750 g
śmietana 18 proc 250 g
jajko 4 sztuki
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier puder 1/2 szklanki

Dodatkowo

jagody 1 szklanka
masło lub margaryna
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie o smaku czekolady ,osłodzony dodatkowo łyżką miodu. Wierzch pokryty jest świeżymi jagodami a całość razem upieczona. Idealne ciasto do kawy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciasteczkowym spodzie z jagodami

Spód czekoladowy:Herbatnik połamać na małe kawałki( nie kruszyć).
W garnku rozpuścić masło z kakao i miodem , dodać herbatniki. wymieszać do połączenia się składników.
Spód tortownicy wysmarować masłem , oprószyć bułka tartą.
Wylać masę czekoladową , odstawić do lodówki by zastygła.

Masa serowa:
Twaróg zmielić dwukrotnie dodać jajka , śmietanę , budyń oraz cukier.
Masę serową zmiksować , wylać na zastygnięty , zimny spód ciasteczkowy.
Wierzch posypać obficie jagodami.

Sernik piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W przypadku przypalania się wierzchu ciasta przykryć go folią aluminiową.
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika , odstawić do wystudzenia.
Odstawić do lodówki na parę h. lub całą noc by se dokładnie stężał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak