Przepis i sposób przygotowania na: Stripsy a la KFC
Stripsy a la KFC - przepis na domową wersję tego popularnego dania. Kawałki filetu z kurczaka obtoczone w cieście z przyprawami, a potem mące. Smażone na głębokim tłuszczu zmieniają swój kolor na złoto-brązowy i stają się soczyste i lekko pikantne. Obtoczone mąką stripsy wkładaj do frytownicy/rondla widelcem.
Kroki postępowania
Myjemy i czyścimy kurczaka. Kroimy w długie paski. Solimy i doprawiamy papryką, pieprzem cayenne i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Zalewamy kurczaka ciastem naleśnikowym i mieszamy całość, aby ciasto obkleiło całego kurczaka.
Wsypujemy mąkę na kurczaka i potrząsamy całą miską w taki sposób, aby zrobiła się nierówna panierka.
Wrzucamy na rozgrzany olej kurczaka i smażymy około7 minut aż panierka zrobi się brązowo-pomarańczowa.