Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kokosowo-porzeczkowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 6 sztuk
cukier 15 dag
mąka tortowa 5 dag
wiórki kokosowe 5 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Krem

śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 3 łyżki
czarna porzeczka 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wiórki kokosowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kokosowo-porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia.
Krok 1 - Torcik kokosowo-porzeczkowy foto
2
Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić.
Krok 2 - Torcik kokosowo-porzeczkowy foto
3
Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Torcik kokosowo-porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 19.07.2015 19:17
Pyszny torcik:)
gosia56 19.07.2015 13:29
super torcik ;)
Róża1 19.07.2015 13:29
przepyszny torcik !!!!!!!!!!
Wacław 19.07.2015 13:12
pyszniutki deser :-)
olkaaa 19.07.2015 11:52
to może być pyszne
Janina 19.07.2015 11:39
Pyszności, mniam;)
Damiano
Damiano 19.07.2015 11:30
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak