Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy sernik na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa wiśniowo-serowa

wiśnie bez pestek 300 g
ser biały 300 g
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 szt

wiśnie w galaretce

wiśnie bez pestek 300 g
cukier 1/2 szklanki
galaretka agrestowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat 2 szt

galaretka

galaretka agrestowa 1 szt

masa serowa biała

ser biały 250 g
ser ricotta 200 g
żółtko jajek 3 szt
cukier 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
likier amaretto 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy sernik na zimno

Kroki postępowania

1
Ser biały zmielić w malakserze. Dodać wydrylowane wiśnie, dosypać do smaku cukier i zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać gorąco wodą - 100 ml i dobrze rozmieszać. Schłodzić i wlać do masy. Dodać rozrobiona w 250 ml gorącej wody przestudzoną galaretkę cytrynową. Wymieszać masę i przelać do naczynia w którym zrobimy sernik. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Krok 1 - Wiśniowy sernik na zimno foto
2
Wiśnie zasypać cukrem. Dodać goździki i smażyć na małym ogniu aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Lekko podduszone wiśnie zalać rozrobioną w 300 ml wrzątku galaretka agrestową. Wyjąc goździki. Przestudzić. Wylać na pierwszą warstwę i wstawić na kolejna godzinę do lodówki.
Krok 2 - Wiśniowy sernik na zimno foto
3
Żółtka ubić z cukrem na puch.
Krok 3 - Wiśniowy sernik na zimno foto
4
Ser biały zmielić.
Krok 4 - Wiśniowy sernik na zimno foto
5
Galaretkę agrestowa przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodzić żeby stężała a następnie pokroić w kostkę i rozłożyć na warstwie wiśni.
Krok 5 - Wiśniowy sernik na zimno foto
6
Ser biały i ser ricotta wymieszać z żółtkami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Schłodzić i wlać do masy razem z likierem. Wymieszać dobrze masę i przelać na zieloną galaretkę. Dobrze schłodzić.
Krok 6 - Wiśniowy sernik na zimno foto
7
Po kolejnych ok. dwóch godzinach serniczek jest gotowy. Podawać dobrze schłodzony. Smacznego.
Krok 7 - Wiśniowy sernik na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.08.2015 10:33
Cos dla mnie ...uwielbiam takie serniczki :))
Monika-twin 20.07.2015 15:33
wyglada pieknie.
VioletoweKucharzenie 20.07.2015 09:22
z chęcią bym zjadła:-)
Poison1988 20.07.2015 08:32
wygląda pysznie :)
Krystyna32 20.07.2015 07:34
bardzo apetyczny
MałaMi89 19.07.2015 22:28
Smakowity, zjadłabym :)
Pani Domu 19.07.2015 21:02
super i jak ładnie wyglada
halina17 19.07.2015 21:00
Dobry sernik.
Wiktoria29 19.07.2015 20:47
apetyczny bardzo
marenka 19.07.2015 20:10
smaczny serniczek ;-)
Sroczka 19.07.2015 20:05
Pyszny sernik, zjadłabym kawałek.
Beatris 19.07.2015 19:56
Pyszny, z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)
dom-agi 19.07.2015 19:17
Smakowity!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak