Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z dodatkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
olej 1 łyżka
pieczarki 2 duże sztuki
rzodkiewki 1 pęczek
botwinka 1/2 pęczka
kapusta młoda 1/2 główki
masło roślinne 1 czubata łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z dodatkami

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 1 - Młoda kapusta z dodatkami foto
2
Łodygi botwinki drobno pokroić, korzonki oskrobać i pokroić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, przekroić na 4 części każdą. Pieczarki, botwinkę i rzodkiewki dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 2 - Młoda kapusta z dodatkami foto
3
Kapustę i liście botwinki poszatkować.
Krok 3 - Młoda kapusta z dodatkami foto
4
Wrzucić je do garnka, dodać masło roślinne, trochę soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej, wlać szklankę wody. Dusić bez przykrycia na dużym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Mieszać od czasu do czasu.
Krok 4 - Młoda kapusta z dodatkami foto
5
Po zdjęciu z ognia dodać masło (82% tł.) i mieszać, aż się rozpuści.
Krok 5 - Młoda kapusta z dodatkami foto
6
W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do obiadu lub na kolację z pieczywem.
Krok 6 - Młoda kapusta z dodatkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak