Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki serowe z makiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 1/2 kg
jajko 3 szt
mak 1/3 szkl
mąka pszenna 1 szkl
sól do smaku
masło
cukier waniliowy
orzechy włoskie

Porada

Paluszki serowe z makiem, podane z posiekanymi orzechami, cukrem waniliowym i zrumienionym masłem są rewelacyjne.

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki serowe z makiem

Kroki postępowania

1
Ser biały przemielić w maszynce do mięsa lub zmiksować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 1 - Paluszki serowe z makiem foto
2
Do przesianej mąki dodać ser i żółtka,
Krok 2 - Paluszki serowe z makiem foto
3
Połączyć z makiem i pianą z białek.
Krok 3 - Paluszki serowe z makiem foto
4
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 4 - Paluszki serowe z makiem foto
5
Z ciasta utoczyć cienkie wałeczki.
Krok 5 - Paluszki serowe z makiem foto
6
Pokroić na 4-5 cm kawałki.
Krok 6 - Paluszki serowe z makiem foto
7
Partami wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.
Krok 7 - Paluszki serowe z makiem foto
8
Podawać okraszone zrumienionym masłem, posypane cukrem waniliowym i posiekanymi orzechami orzechami.
Krok 8 - Paluszki serowe z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.10.2015 10:29
na pewnopyszne
wwwiolka 24.07.2015 23:59
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak