Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka z parówkami i chili

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa od kurczaka 60 dkg
kości schabowe wędzone 25 dkg
marchewki 2 sztuki
por 10 dkg
seler korzeniowy 50 g
pietruszka 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
papryczka chili 1 sztuka
olej do smażenia
ziemniaki 40 dkg
groch łuskany 1,5 szklanki
majeranek 2 czubate łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
parówki cienkie drobiowe 3 sztuki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka z parówkami i chili

Kroki postępowania

1
Kości od kurczaka i wędzone kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny.
Krok 1 - Grochówka z parówkami i chili foto
2
Seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić.
Krok 2 - Grochówka z parówkami i chili foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę.
Krok 3 - Grochówka z parówkami i chili foto
4
Dodać do tego przygotowane warzywa, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 4 - Grochówka z parówkami i chili foto
5
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 5 - Grochówka z parówkami i chili foto
6
Podsmażone warzywa dodać do wywaru razem z ziemniakami i grochem. Dodać też majeranek, trochę soli i pieprzu.
Krok 6 - Grochówka z parówkami i chili foto
7
Z parówek zdjąć osłonki. Parówki pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju.
Krok 7 - Grochówka z parówkami i chili foto
8
Dodać je do zupy. Wymieszać, gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 8 - Grochówka z parówkami i chili foto
9
Na rozgrzany olej wsypać mąkę, lekko ją podsmażyć.
Krok 9 - Grochówka z parówkami i chili foto
10
Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, wymieszać. Zagęścić tym zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 10 - Grochówka z parówkami i chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 11.07.2015 18:07
Pyszna zupa, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak