Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze
Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Można użyć do tego rękawa cukierniczego.
Przygotowanie tempury:
W misce mieszamy żółtko jaja i lodowatą wodę, stopniowo dosypujemy mąką – ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i może mieć grudki. Ważne, aby było bardzo zimne, można wrzucić do ciasta 2-3 kostki lodu.
W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni. Kwiaty cukinii oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
Podajemy ciepłe