Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś pieczony na papryce

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 350 g
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
pomarańcza 1 sztuka
oliwa
cebula 1 sztuka
sól
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pieczony na papryce

Kroki postępowania

1
Umytą pomarańczę obieramy i kroimy na plastry, układamy je na środku naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Obie papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Obraną i umytą cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy cebulę z papryką i wsypujemy do naczynia żaroodpornego dookoła pomarańczy.
Krok 1 - Łosoś pieczony na papryce foto
2
Łososia bardzo odkładnie myjemy i usuwamy łuski. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Układamy skórką do góry na pomarańczach w naczyniu żaroodpornym. Warzywa doprawiamy niewielką ilością soli.

Naczynie wkładamy na środkową półkę nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie od góry!) i pieczemy przez 15 minut.
Krok 2 - Łosoś pieczony na papryce foto
3
Po 15 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika, za pomocą dwóch widelców zdejmujemy skórkę z łososia- powinna bardzo łatwo odejść. Odwracamy ją na drugą stronę, posypujemy przyprawami i ponownie zapiekamy przez jakieś 5 minut. Skórka powinna wyjść chrupiąca.
Krok 3 - Łosoś pieczony na papryce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 16.07.2015 18:13
Bardzo fajny i ciekawy przepis :)
Aleksandra/Olcia 16.07.2015 14:41
smaczna propozycja
adelajda 16.07.2015 13:38
dobra rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak